TYS kyselee vuosittain elo- ja syyskuun uusilta asukkailta kokemuksia hakuprosessista ja opiskelija-asumisesta. Viime syksynä kysely lähti 1 049 asukkaalle ja siihen vastasi 243 henkilöä. Vastausprosentiksi muodostui 23,2 %. Väittämiä pyydettiin arvioimaan asteikolla 1-5, jossa 5 on erinomainen ja 1 huono. Näiden kysymysten lisäksi kyselyssä oli myös vaihtoehto- ja monivalintakysymyksiä sekä avoimia kysymyksiä. Kyselyyn vastanneiden kesken ei arvottu palkintoja, mutta jatkossa näin päätettiin toimia paremman vastausprosentin saavuttamiseksi.
Asunnonhakuprosessi
Edellisten vuosien tavoin vastaajat olivat saaneet eniten tietoa hakemisesta TYS:n nettisivuilta (47,5 %). Lähes yhtä usein tietoa oli saatu sukulaisilta, ystäviltä tai opiskelukavereilta ja tämä osuus oli kasvanut aiemmasta vuodesta peräti 10 prosentilla. Jatkossa päätettiin selvittää erikseen myös sosiaalisen median merkittävyys tiedonhankintakanavana.
Asunnonhakuprosessin sujuvuutta pyydettiin arvioimaan asteikolla 1-5, jossa 5 on erinomainen ja 1 heikko. Nettisivujen tarjoama tieto liittyen asuntohakemuksen täyttämiseen sai vastaajilta arvosanaksi 3,74 ja tiedot eri asuntokohteista ja asuntovaihtoehdoista 3,37. Hakemuslomakkeen käytettävyys puolestaan sai arvosanan 3,59.
Vastaajat olisivat toivoneet enemmän informaatiota eri asuntokohteista, huoneistotyypeistä ja muista vaihtoehdoista. Tiedon tarve korostui etenkin kansainvälisten opiskelijoiden ja vaihto-opiskelijoiden palautteissa. Asuntohakusivustoa moitittiin hitaaksi ja palveluntarjoaja on palautteen pohjalta nopeuttanut esim. kuvien latautumista. Ongelmia aiheutti lisäksi liitteiden lisääminen hakemukseen ja myös tätä ominaisuutta on kehitetty yhteistyössä palveluntarjoajan kanssa.
Palautetta tuli muun muassa siitä, että hakija ei näe hakemuksensa tilaa, eikä sen edistymistä. Myös jononumeroita olisi kaivattu kovasti. Jonotustiedon lisääminen hakemukselle on haasteellista, koska lähes kaikki hakijat ovat jonossa useisiin kohteisiin ja yksi hyväksytty asuntotarjous vaikuttaa useaan asuntojonoon. Lisäksi eri kohteiden jonot liikkuvat hyvinkin eri tahtia; pienissä suosituissa kohteissa voi joutua jonottamaan pitkään yhdenkin asunnon vapautumista, kun taas isommissa kohteissa vaihtuvuus voi olla satoja sopimuksia vuodessa.
Osalta vastaajista oli mennyt asuntotarjouksen sähköposti roskapostiin. Tätäkin asiaa selvitellään palveluntarjoajan kanssa. Selvitystyötä hämmentää kuitenkin se, että samaiset henkilöt olivat kuitenkin saaneet asuntotarjouksesta muistutusviestin, joka lähtee samasta lähettäjäosoitteesta. Asuntotarjouksiin olisi kaivattu lisätietoja tarjotusta asunnosta, mm. sisäkuvia. TYS:n nettisivujen kuvatarjonta on jatkuvan kehitystyön alla, mutta asuntotarjouksen osalta kuvien lisääminen ei vielä näillä näkymin onnistu.
Positiivinen tulos oli, että peräti 75% vastaajista oli saanut sellaisen asunnon, jota oli hakenut. Jonkun verran vastaajissa aiheutti ihmettelyä asuntojen jakoon vaikuttava hakemusten pisteytys, jota kaikki eivät kokeneet reiluksi tai tasavertaiseksi.
Uutena asukkaana
TYS:n asiakaspalvelu sai vastaajilta arvosanaksi 4,1 (v.2016 3,9). Palautteissa palvelua kehuttiin hyväksi ja toimivaksi. Joitakin asiakkaita tosin harmitti ruuhka, niin puhelinpalvelussa kuin myös avaimia noutaessa.
Vastaajista 56,9% oli allekirjoittanut sopimuksen sähköisesti ja sähköisen allekirjoituksen toimivuus sai arvosanaksi 4,43. Avoimessa palautteessa palvelua kehuttiin helpoksi ja toimivaksi ja etenkin kauempaa Turkuun muuttavat osasivat arvostaa tätä mahdollisuutta.
Osa uusista asukkaista toivoi mahdollisuutta käydä tarkastamassa asunnon siivoustaso ennen sisäänmuuttoa. Myös pesuloiden maksullisuudesta tuli jonkun verran palautteita. Itse varausjärjestelmää pidettiin toimivana ja kätevänä, mutta vastaajat olisivat toivoneet pesuloiden käytön olevan ilmaista. Vaihto-opiskelijoilta tuli viime vuosien tapaan toiveita siitä, että keittiöt eivät olisi lukossa öisin ja, että asunnoissa olisi valmiina siivoustarvikkeet ja liinavaatteet. Yörauhan takaamiseksi yhteiskeittiöiden aukioloaikoihin ei ole tulossa muutoksia. Siivoustarvikkeiden toimittamista vaihtariasuntoihin on jo kokeiltu Varissuon kohteiden osalta. Lisäksi asuntojen vaihtelevat lämpötilat ja kuntotaso sai myös osakseen kritiikkiä vastaajilta.
Yleisarvosana TYS:lle
Vastaajat antoivat TYS:lle yleisarvosanaksi 3,79. Viime vuonna arvosana oli asteikolla 1-10 7,1. Vastaajat kehuivat TYS:ltä saamaansa palvelua ja etenkin ulkopaikkakuntalaisilta tuli palautetta, että TYS on tehnyt muuttamisen Turkuun helpoksi.
Blogikirjoituksen kirjoitti
TYS:n asuntotoimenjohtaja
Pirjo Lipponen-Vaitomaa.
Vastaa